Futuro

Bortglömda Platser!

Alldeles för fina för att bara glömmas bort.

Det flygande tefatet har landat

Efter många ansträngningar har ett av två "UFO-liknande" Futurohus landat från sitt 14 meter höga torn. Futurohusen som står på Fortifikationsverkets mark ska flyttas. Det ena ska transporteras till Flygvapenmuseet i Linköping. Det andra ska säljas.

 

Futurohus i försvarets tjänst

1970 köpte Försvarsmakten två futuristiska "Futurohus" från Finland byggda av glasfiberplast och designade som flygande tefat. De två husen monterades upp på övningsfältet strax söder om Söderhamn. Husen placerades på 14 meter höga betongtorn med en trång spiraltrappa som ledde upp till själva Futurohuset. Där satt övningsledare och dirigerade samt mätte piloternas försök att pricka olika typer av mål på marken. Genom att ha två torn i vinkel ca 1 km från varandra kunde man med stor precision mäta nedslagsplatser och resultat.

 

 

Dags att avyttra husen

I torsdags den 21 april gjordes det första lyftet för att få ner husen från betongtornen. Det visade sig vara minst sagt krävande. Tornen som är uppbyggda av cementringar med en diameter på 2.5 meter och en tjocklek på 20 cm väger nästan 4 ton var för sig. När ringen inte släppte trots en jättelik kranbil med stor lyftkraft, beslöts att bästa lösningen var att såga igenom betongringen via en Skylift och kraftiga sågar.

 

Det tog totalt ca 8 timmar att klara lyftjobbet och trots att man sågat runt hela ringen så ville inte ekipaget släppa. Men slutligen lättade Futurohuset från sitt torn och landade säkert och tryggt på skogsvägen bredvid.

 

 

Kultförklarade hus

Futurohus är endast totalt 60 stycken. De är spridda över hela världen och har blivit kultförklarade. Husen var ursprungligen tänkta att fungera som sommarstugor och var influerade av 70-talets vurm för månfärder och en framtid med familjens eget flygande tefat.

 

– Alla som kommer i kontakt med husen blir passionerat förälskade, det är i alla fall en god drivkraft och belöning, säger Johan Danielson, pressekreterare på Fortifikationsverket. Lyftet filmades och intresset var stort från media.

 

Källa: fortifikationsverket.se

 

Futurohus ett av tre stycken!

Allt material på denna sida tillhör oss på bortglomt.se - Inga undantag. Vill ni använda nån bild är vi inte omöjliga men fråga först.